فهرست مطالب

فصلنامه فلسفه دین
سال ششم شماره 1 (پیاپی 5، بهار 1388)

  • بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/03/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احمد بهشتی صفحه 9
    فلسفه اسلامی همواره در تاریخی درازمدت با امواج گوناگون و شکننده ای از مخالفت ها و شبهه تراشی ها مواجه بوده و پژوهش های عمیقی برای دفع آنها انجام گرفته است، و همین امر موجب رشد کمی و کیفی فلسفه اسلامی شده است. اگر روزگاری جبر و تفویض، حدوث زمانی عالم، زیادت صفات واجب و نفی علت غایی، نفی ضرورت و اعتقاد به اولویت، مرئی بودن خداوند، نفی حسن و قبح ذاتی و مخدوش شدن عدل الهی و ده ها مسئله دیگر، فلسفه اسلامی را به چالش می کشید، و چنانچه روزی امواج گوناگونی از ایسم ها به بازار اندیشه راه می یافت و چند صباحی رونق می گرفت و فلسفه و فلاسفه اسلامی را درگیر می ساخت و آنان ناگزیر می شدند که با پژوهش و نوآوری، سنگر دفاع را مستحکم سازند و در برابر تجددخواهی الحادی به مقاومت بپردازند، اکنون دوره فراتجددخواهی یا پست مدرنیسم رسیده و شعار طرفداری از کثرت و انشقاق و نسبیت سر می دهد. این نگرش، حاکمیت و بی طرفی عقل را موهوم می شمارد؛ عقیده به پیشرفت را نفی می کند؛ به هیچ انگاری (نیهیلسم) گرایش دارد و فرهنگ های بومی و متقابل را با همه ویژگی هایشان پذیرا می گردد. گفتنی است که در این شرایط نیز افق های نوینی در برابر فلسفه اسلامی گشوده می شود و به پژوهش هایی نوتر، ژرف تر و گسترده تر نیاز دارد.
    کلیدواژگان: فلسفه اسلامی، افق های نوین، کلام اسلامی، مدرنیسم و پست مدرنیسم، رشد کمی و کیفی
  • رضا برنجکار، سمیرا امیدی صفحه 23
    از دیدگاه مارسل، مباحث اصلی فلسفه دین (همچون وجود، اگزیستانس، اختیار و ایمان) در گستره راز می گنجد نه مسئله، و از همین روست که متافیزیک به مثابه تامل در راز است، و رازها با تامل ثانویه مورد بررسی قرار می گیرند. به عقیده وی، مهم ترین اشتباه اهل مابعدالطبیعه آن بوده که سعی می کردند مباحث فلسفه را که از جنس رازند به عنوان مسئله مطرح سازند و به حل آنها بپردازند؛ اما از آنجا که رازها قابل حل نیستند، دچار شکست و انحراف شدند.
    کلیدواژگان: مابعدالطبیعه، راز، مسئله، تفکر اولیه، تفکر ثانویه
  • حمیدرضا آیت اللهی، فاطمه احمدی صفحه 37
    آلیستر مک گراث، دیدگاه تکاملی و ملحدانه ریچارد داوکینز نسبت به علوم طبیعی را نقد می کند و شواهدی را که داوکینز برای تایید نظریه خود می آورد نامتناسب با نتیجه استدلال او می داند. داوکنیز در قالب چهار نکته به نقد مسیحیت پرداخته و بر این باور است که علم، خدا را از میان برداشته و دین مخالف استدلال است و همچون ویروسی برای ذهن عمل می کند. مک گراث نیز به انتقادات وی پاسخ داده و معتقد است که مکتب ملحدانه داوکینز برچسبی علمی دارد، در حالی که از یک بنیاد مستدل علمی بی بهره است و میان علوم طبیعی و الحاد، رابطه ای وجود ندارد. علوم طبیعی، الحادی یا توحیدی نیستند، بلکه می توان آنها را به صورت الحادی یا توحیدی توصیف کرد. در این مقاله در نظر است دیدگاه این دو مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گیرد. علی رغم پاسخ های منطقی مک گراث، میزان نفوذ انتقادات او به ادعاهای داوکینز ارزیابی شود.
    کلیدواژگان: علوم طبیعی، الحاد، توحید، تکامل، دیدگاه علم گرایانه
  • محمدرسول آهنگران صفحه 49
    برخی از صاحب نظران، فلسفه یا علت خلقت انسان را در نظام تربیتی اسلام، رسیدن او به کمال مطلق می دانند. با توجه به اینکه خالق حکیم در هدفش نه غیر مقدور، بلکه باید مقدور و ممکن باشد، و از طرف دیگر انسان دارای عقل است و هیچگاه غیر مقدور را هدف فعالیت های خود قرار نمی دهد، لذا رسیدن انسان به کمال مطلق به عنوان فلسفه خلقت انسان اشتباه است و باید تعبیر مزبور اصلاح شود.
    کلیدواژگان: علت نهایی، حکمت، لغو، کمالات ملازم، فلسفه خلقت
  • عبدالله نصری، جلال پی کانی صفحه 63
    نظریه موسوم به «مبناگرایی سنتی» که اول بار ارسطو مطرح کرده بود، در قرون وسطی نیز مورد توجه قرار گرفت. توماس آکوئیناس نظریه مبناگرایی ارسطویی را با اندکی تغییر همچنان حفظ کرد. اما ویلیام اکام با تلقی خاص خود از سازوکار حصول معرفت، مبناگرایی ای را ارائه داد که بر واقع گرایی مستقیم مبتنی بود و با تاکید بر یقینی بودن تجربه و رد نظریه صورت، طریقی را پیمود که برخی از ایرادهای وارد بر مبناگرایی ارسطویی بر آن وارد نباشند. در این نوشتار، نخست به مبناگرایی ارسطو و آکوئیناس اشاره می کنیم و سپس به بررسی مبناگرایی اکام می پردازیم. سرانجام نیز روشن خواهیم ساخت که مبناگرایی مورد نظر ویلیام اکام با نظریه آشنایی مستقیم سازگار است. امروزه بسیاری از مدافعان شاخص مبناگرایی سنتی، نجات این نظریه را در گرو تمسک بر نظریه آشنایی مستقیم می دانند.
    کلیدواژگان: مبناگرایی سنتی، توماس آکوئیناس، ویلیام اکام، آشنایی مستقیم، نظریه صورت
  • واژه استعلایی در فلسفه کانت
    محمد محمدرضایی، عقیل فولادی صفحه 81
    واژه «استعلایی» از مفاهیم کلیدی تفکر کانت است که اساسا نظام فلسفی خویش را با آن می شناساند [ایدئالیسم استعلایی]. با وجود این، واژه مذکور در فلسفه کانت در معنای یکسانی به کار نرفته است. با توجه به اینکه در گفته ها و نوشته های راجع به کانت، عمدتا یک معنا برای آن ذکر می شود [شرایط تجربه ممکن]، لذا روشن سازی معنای این اصطلاح، جهت جلوگیری از بدفهمی آن لازم می نماید.
    دستاورد این پژوهش که اساسا با هدف رفع ابهام از ترکیب «آزادی استعلایی» صورت گرفته این است که «استعلایی» در ترکیب مذکور و نیز موارد دیگری در فلسفه کانت که در مقاله آمده است به معنای «شرایط تجربه ممکن» نبوده و به معنای «متعالی» است؛ یعنی بنا به توجی هاتی که بیان شده است، کانت «ترانسندنتال» را معادل «ترانسندنت» به کار برده است.
    کلیدواژگان: استعلایی، متعالی، آزادی، پیشینی، ابژه و ذات معقول
  • حسن مهرنیا صفحه 95
    اثر حاضر بر آن است که مراتب تجلی روح در تاریخ، بسط آگاهی و تحقق آزادی را در نظام فلسفی هگل، به منزله جامع ترین نظام فلسفی، تبیین و تصویر نماید. اما ارائه این تبیین و ترسیم آن تصویر، چنانچه بخواهد مقرون به صحت و بازنمای دقت نظام هگلی باشد، ناگزیر است که دایره المعارف علوم فلسفی هگل را مواقف این تجلی و مدارج آن ترقی در نظر گیرد و بدان طریق، سیر تکاملی روح را در گام های بلند این کتاب به نظاره بنشیند.
    در این اثر، «آگاهی» یا «روح» در آغاز، چونان امری ذهنی و درون ذات در طلب مطلق و در قالب منطق به سیر در مقولات اندیشه می پردازد. اما به دلیل محدودیت های عالم اثبات و میل به عالم ثبوت، در کتاب «طبیعت»، این آگاهی به سمت امر برون ذات و «اشیا»ی موجود در جهان خارج سوق می یابد و سرانجام در «فلسفه روح» است که روح به حظ نفس و وحدت محض میان ذهن و عین، یا اندیشه و هستی که اوج آگاهی و کمال آزادی است، دست می یابد.
    کلیدواژگان: دیالکتیک، روح، تاریخ، تجلی و نمود، مطلق
|
  • Page 9
    Muslim philosophers have since their long history encountered lots of severe surges of doubts and oppositions, so they did their best to remove them all through deep investigation which brought about the progress of Islamic philosophy both in quantity and quality. Muslim philosophers were sometimes challenged by such questions as, determinism, the temporal creation of the world, the otherness of divine attributes than His Holy Essence, the denial of the final cause, the denial of necessity and proposing the idea of priority instead, that God can be seen, the denial of intellectual (essential) good and evil and proposing the divine command theory which would affect the divine justice, and so on. Such issues along with new isms would go like hot cakes for a while challenging Muslim philosophers who on their own behalf fought against atheistic modernism. Now and in a new guise it is post-modernism’s turn to chant the slogan of relativism and pluralism denying the impartiality of the intellect. Having believed in nothing (nihilism) rejecting the belief in progress, post-modernism embraces different and contrary ethnic cultures as true. Within such situation, once more new horizons are opened for the Muslim philosophers expected to do deeper wider researches.
  • Page 23
    From Marcel's point of view, since philosophical issues such as existence and free will belong to the realm of mystery rather than problem, metaphysics is a matter of meditation on mysteries which are considered through secondary reflection. Gabriel Marcels believes that the metaphysicians have made the mistake of trying to put forward philosophical issues which are of the sort of mystery as problems and to solve them through reasoning. He holds that as long as mysteries arent solveable, they have gone the wrong way and so failed. From Marcel's point of view, since philosophical issues such as existence and free will belong to the realm of mystery rather than problem, metaphysics is a matter of meditation on mysteries which are considered through secondary reflection. Gabriel Marcels believes that the metaphysicians have made the mistake of trying to put forward philosophical issues which are of the sort of mystery as problems and to solve them through reasoning. He holds that as long as mysteries arent solveable, they have gone the wrong way and so failed.
  • Page 37
    Alister McGrath criticizes atheistically evolutionary view of Richard Dawkins in natural sciences; and believes that the evidence that is put forward by Dawkins for explanation of his hypothesis, is not compatible with the result of his argument. Dawkins attacks against Christianity in four arguments, and believes that science has removed God and religion is against every kind of demonstration and acts as a virus for the mind. McGrath replies his criticisms and asserts that atheistic view of Dawkins has an untrue scientific mark and suffers from weakness in a demonstrational scientific that there is no relation between natural sciences and atheism. Natural sciences have neither atheistic nor theistic approaches, but it may be described in atheistic or theistic terms. In this paper, both views will be analyzed. Although McGrath's responses are valid, the scale of penetration of his criticisms in to Dawkin's claims will be examined.
  • Page 49
    According to leading authorities in the training system of Islam, the reason for man's creation is the achievement of absolute perfection. Given that on the one hand the Wise creator must not have any impossibility in his purpose and the purpose from the Wise must be possible and attainable and on the other hand man is a thinking creature and he never sets the impossible as his goal, the achievement of absolute perfection as the reason for creation must be wrong and this view should be revised. According to leading authorities in the training system of Islam, the reason for man's creation is the achievement of absolute perfection. Given that on the one hand the Wise creator must not have any impossibility in his purpose and the purpose from the Wise must be possible and attainable and on the other hand man is a thinking creature and he never sets the impossible as his goal, the achievement of absolute perfection as the reason for creation must be wrong and this view should be revised.
  • Page 63
    Traditional foundationalism, initially put forward by Aristotle, also received attention in the Middle Ages. Thomas Aquinas sustained the theory with a little bit adaptation. But, becuase of his unique conception of the mechanism of knowledge acquisition, William of Ockham suggested a theory of foundationalism based on direct realism. In order to avoid the criticisms levelled at Aristotle's foundationalism, he also rejected the theory of form and put emphasis on the certainty of emperience. In this article, first we will review the foundationalism of Aristotle and Aquinas very brietly and then we will examine that of William of Ockham in detail. Finally, we will show that Ockham's theory is more compatible with the theory of acquaintance than that of Aristotle and Aquinas. Nowadays, many leading proponents of traditional foundationalism believe that in order to maintain this theory they should take hold of the theory of acauaintance.
  • Transcendental in Kant's Philosophy
    Page 81
    Transcendental is such a significant term in Kant's thoughts that he calls his philosophy Transcendental Idealism. However, this term isnt used with the same meaning in his philosophy. Since the term is associated with the same meaning in the works about kant, it seems necessary to clarify its meaning in order to prevent any misunderstanding. The subject of this paper is to clarify the meaning of Transcendental Freedom. The conclusion arrived at in this paper is that Transcendental in Transcendental Freedom and other contents has the same meaning as Transcendent, that is, Kant has used Transcendental in the meaning of Transcendent.
  • Page 95
    The present work is an attempt to explain the manifestation of Spirit in history and development of consciousness and achievement of freedom in Hegel's philosophical one, as the most comprehensive philosophical system. Therefore, the narration of this development and the presentation of this kind have no choice except to regard Hegel's "Encyclopedia of philosophical science" as the stand points of this manifestation and degrees of that development, if it has decided to attain the Truth and represent the preciseness of Hegel's system. In this Article, at the beginning, we will take "Spirit" or "consciousness" into consideration as a subjective affair that is concerned to analgzing of categories of thought in the form of Logic and following the absolute. But because of limitations of subjective world and tendency of consciousness to the objective world, it changes its way into objective affair in "Nature", and in "philosophy of Spirit" it finally attain his satisfaction of soul and identity of subject and object that is climax of consciousness and freedom.